Hope ry tarjoaa perheille apua myös poikkeusoloissa

2.7.2020 11:56
Ajankohtaista/Yhteiskunta
Nainen ja mies nostavat lapsen käsistä ilmaan.

Koronavirus pisti Hope ry:n tavallisen toiminnan jäihin, mutta auttamisen palo säilyi. Uudet keinot löytyivätkin nopeasti. Arki rullaa normaalisti, vanhemmat ovat töissä ja lapset koulussa. Sitten iskee koronakriisi. Toinen vanhemmista lomautetaan, toinen joutuu työttömäksi ja lapset käyvät etäkoulua kotona. Tulot romahtavat, mutta ruokakulut nousevat pilviin, kun lapset eivät välttämättä saa kouluruokaa eikä työpaikkojen tuettuja lounaita ole saatavissa.

Tavaran sijaan ruokalahjakortteja

Tilanne on menneeltä keväältä valitettavan tuttu. Hopessa ryhdyttiin miettimään, miten järjestö voi auttaa perheitä näissä olosuhteissa. Normaalisti Hope auttaa perheitä vaate- ja tavaralahjoitusten avulla ja tarjoamalla perheille yhteisiä harrastusmahdollisuuksia, mutta koronavirusrajoitukset ovat lopettaneet tämän toiminnan ja laittaneet toimipisteet säppiin. Koska avun tarve ei kuitenkaan vähene, järjestössä kehitettiin uusi tapa auttaa perheitä: ruoka-apua on ollut helppo järjestää ruokalahjakorttien avulla.

– Olisi hienoa, jos meidän kaltaisia järjestöjä ei tarvittaisi, vaan ihmiset pärjäisivät ilman ruokajonoja tai muita tukitoimia. Tällä hetkellä tämä ei kuitenkaan vaikuta realistiselta ajatukselta, Hopen toiminnanohjaaja Nora Virtanen sanoo. 

Ruokalahjakortti on helppo toimittaa apua tarvitseville perheille ilman ihmiskontakteja. Lahjakortilla apua tarvitsevat perheet voivat hankkia välttämättömiä elintarvikkeita ja hygieniatuotteita, tarpeidensa mukaan. Perheiden avunsaanti Hopen kautta on täysin ulkopuolisten lahjoittajien varassa.

Meillä on kontaktit apua tarvitseviin perheisiin, mutta emme voi tarjota apua ilman lahjoittajia, Nora Virtanen sanoo.

Valmiina normaaliarkeen

Hopessa varaudutaan siihen, että perheiden tuen tarve kuluvan vuoden mittaan on aiempaa suurempaa. Jo nyt tiedetään, että koronapandemia heikentää lukemattomien perheiden toimeentuloa pitkäksi aikaa.

– Liikuttavinta on kuulla lasten pyyntöjä perusasioista, joiden pitäisi olla kunnossa. Lapset saattavat pyytää ehjiä kenkiä rikkinäisten tilalle tai alusvaatteita. Lasten ei pitäisi joutua miettimään tällaisia asioita, Virtanen toteaa.

Kun arjen rytmi jossain vaiheessa palaa normaaliksi, entistä useampi perhe tarvitsee tukea esimerkiksi lasten ja nuorten harrastusten turvaamiseen. Siksi kohdennetut lahjoitukset lasten ja nuorten harrastamiseen vähävaraisissa tai kriisin kokeneissa perheissä ovat arvokkaita jo nyt, vaikka harrastuspaikat ovat rajoitetusti auki.

Vapaaehtoiseksi mukaan?

Koronavirusaikaan on avun tarve kasvanut, mutta niin on myös kiinnostus hyväntekeväisyystyöhön.

– Meille on tullut jonkin verran yhteydenottoja vapaaehtoiseksi haluavilta, mutta toistaiseksi emme voi ottaa toimintaan mukaan uusia ihmisiä poikkeustilanteen takia, Nora Virtanen sanoo.

Jatkossa vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita. Palkattuja työntekijöitä Hopessa on Noran lisäksi vain toiminnanjohtaja, muuten toiminta pyörii noin 800 vapaaehtoisin voimin 20 toimipisteessä ympäri Suomea. Hope ottaa vastaan ehjiä, puhtaita ja suhteellisen ajanmukaisia vaatteita, tavaroita ja harrastusvälineitä. Vapaaehtoisten työ on pääsääntöisesti käydä lahjoitettuja vaatteita ja tavaroita läpi ja hyllyttää tuotteita. Vapaaehtoiset myös sopivat perheiden kanssa käyntiaikoja, jolloin perheet voivat poimia tarvitsemiaan asioita hyllyistä.

Lue lisää: https://hopeyhdistys.fi/

Hope ry

  • toiminnassa vuodesta 2009
  • toimintamuotoina tavara- ja vaatelahjoitukset, harrastustoiminnan tukeminen sekä vapaa-ajan elämysten mahdollistaminen
  • 20 paikallistoimijaa
  • 730 vapaaehtoista
  • vuonna 2019 avustustyöllä tavoitettiin lähes 9 000 perhettä
  • vuonna 2019 lapsia ja perheitä autettiin 5,7 miljoonan arvosta

Tamro mukana auttamassa

Tamro lahjoitti toukokuussa Hope ry:n kautta 10 000 euron edestä ruokalahjakortteja perheille pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Myös Tamron henkilökunnalla on ollut mahdollisuus osallistua perheiden auttamiseen vapaavalintaisella summalla. Kyse ei ole kertaluontoisesta ponnistuksesta, sillä Tamron ja Hope ry:n keväällä käynnistyneen yhteistyön on tarkoitus kestää kauemmin kuin vain yhden vuoden ajan.