Tuotteita Tamron historian varrelta: Aspirin-valmiste on ollut markkinoilla yli sata vuotta

22.12.2020 16:21
Ajankohtaista/Society
Tuotteita Tamron historian varrelta_Aspiriini

Aspirin on ollut myynnissä yli 120 vuotta. Kipulääkkeen vuotuinen kokonaismyynti oli 1990-luvun huippuvuosina maailmalla 17 miljardia tablettia. Suomeen Aspirin rantautui vuonna 1964. Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa esitellään tuotteita ja toimintaa Tamron 125-vuotisen taipaleen varrelta.

Tamro on toiminut yli sata vuotta markkinoilla olleen Aspirin-valmisteen Suomen jakelijana vuosikymmenten ajan.

Aspirin-valmisteen vaikuttava ainesosa on asetyylisalisyylihappo. Se auttaa tulehdukseen, kuumeeseen ja kipuun. Aspirin on pitkän historiansa aikana kivunnut yhdeksi maailman myydyimmistä itsehoitolääkkeistä.

Bayer Oy:n Consumer Health -yksikön myyntipäällikkö Jussi Lukkari kertoo, millainen on Tamron rooli yhden maailman tunnetuimman brändin jakelussa. 

Aspirin-valmisteen historia

1700-luvulla englantilainen pastori Edward Stone päätti kokeilla salisylaattipitoista pajunkuorta kuumepotilaiden hoitoon. Salisylaattipitoinen kasvi lievitti kuumetta ja päänsärkyä.

Ensimmäiset maininnat pajun lääkekäytöstä löytyvät kuitenkin jo egyptiläisten papyruksissa, ja eurooppalaisessa kansanlääkinnässä pajua käytettiin keskiajasta renessanssiin saakka.

1800-luvulla useampi eurooppalainen kemisti valmisti tahollaan salisyylihappoa. Sitä käytettiin lääkkeenä reumakivuissa ja päänsäryssä. Lääke oli kuitenkin pahanmakuista ja ärsytti limakalvoja.

Lopulta nuori saksalainen kemisti Felix Hoffmann kehitti teolliseen tuotantoon sopivan salisyylihapon asetylointimenetelmän. Asetyylisalisyylihappo sai alkunsa. Bayer alkoi myydä Aspirin-valmistetta vuonna 1899, ja vuotta myöhemmin se patentoitiin myös Yhdysvalloissa.

Seuraavien 15 vuoden aikana Aspirin-valmisteesta tuli yksi maailman käytetyimmistä lääkkeistä. Suomeen Aspirin rantautui vuonna 1964.

Aspirin on ollut mukana monessa, jopa pienessä laukussa Apollo 11 -aluksen kuulennolla vuonna 1969.

Vuonna 1997 Aspirin-valmiste rikkoi myyntiennätyksensä puolella miljardilla eurolla Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Vuotuinen kokonaismyynti oli tuolloin noin 17 miljardia tablettia.

Tamron rooli

- Yhteistyökumppaninamme Tamro varastoi ja jakelee tuotteemme asiakkaillemme alusta loppuun saakka, Bayer Consumer Healthin myyntipäällikkö Jussi Lukkari kertoo.

Bayerin muita tuttuja itsehoitovalmisteita Aspirin-valmisteen lisäksi ovat esimerkiksi Bepanthen, Berocca ja Rennie. 

- Aspirin on maailmanlaajuisesti tunnettu kipulääke ja brändinimen tunnistaa moni. Aspirin-valmiste mielletään perinteiseksi kipulääkkeeksi, Lukkari jatkaa. 

- Tamron vastuulla on tuotteidemme saatavuus sekä toimitusten sujuvuus ja virheettömyys. Nämä kaikki ovat erittäin tärkeitä seikkoja asiakastyytyväisyyden ja apteekkien tyytyväisyyden kannalta. Apteekit myös kääntyvät usein Tamron puoleen, kun heillä on kysyttävää tuotteistamme, Lukkari summaa.

Lähteet: Duodecimlehti.fi, aspirin.fi, yle.fi.

Aspirin® 500 mg ja Aspirin® Zipp.
Tilapäiseen särkyyn ja kuumeeseen. Vaikuttava aine  asetyylisalisyylihappo. Aspirin® 500 mg: Aikuisille ja 16 vuotta täyttäneille 1-2 tablettia tarvittaessa 4–8 tunnin välein korkeintaan 5 vrk yhtäjaksoisesti. Aspirin® Zipp: Aikuisille 500-1000 mg (vastaa 1 - 2 annospussillista) 4 - 8 tunnin välein korkeintaan 5 vrk yhtäjaksoisesti. Enimmäisannosta 4 g/vuorokausi ei pidä ylittää. Ei suositella lapsille ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi. Pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin ohjeen mukaan. Älä käytä valmistetta, jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle, sinulla on verenvuototaipumus, akuutti maha- ja pohjukaissuolihaava, vaikea munuaisten, maksan tai sydämen vajaatoiminta tai käytät viikossa metotreksaattia 15 mg tai enemmän. Käyttö ei ole suositeltavaa raskauden aikana ja se on vasta-aiheista raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Lue pakkausseloste. Bayer Oy