Tuotteita Tamron historian varrelta: Vuonna 2019 perustettu vastalääkevarasto on Suomen ainoa, ja sitä hallinnoi Tamro

14.1.2021 12:33
Ajankohtaista/Yhteiskunta
Tuotteita Tamron historian varrelta_vastalääkevarasto

Tamron antidootti- eli vastalääkevarastoon on keskitetysti kerätty harvoin käytettäviä lääkkeitä, joilla hoidetaan myrkytyksen saaneita potilaita. Varasto vähentää lääkejätteen määrää ja sairaaloille hävikistä koituvia kustannuksia. Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa esitellään tuotteita ja toimintaa Tamron 125-vuotisen taipaleen varrelta.

Tamron vastalääkevarasto avattiin vuonna 2019. Kansallinen keskusvarasto sisältää muutamia kymmeniä antidootteja.

- Yksinkertaisuudessaan antidootti on vastalääke, joka kumoaa myrkytyksen aiheuttaneen lääkkeen tai muun aineen vaikutuksen, selventää Tamron apteekkien ja sairaaloiden asiakasryhmäpäällikkö Jonna Niemi.

Aiemmin sairaalat ovat lähtökohtaisesti itse huolehtineet antidoottien varastoinnista, nyt lisänä on kansallinen keskusvarasto.

- Osaa sairaalaan varastoiduista lääkkeistä käytetään hyvin harvoin, ja ne ovat myös kalliita. Usein käy niin, että näitä lääkkeitä ei välttämättä käytetä ollenkaan. Ne vanhenevat, jolloin syntyy hävikkiä, Niemi kertoo.

Vastalääkevaraston tarkoituksena on valtakunnallisesti vähentää lääkejätteen määrää.

Tamron asiakasryhmäpäällikkö Jonna Niemi ja Myrkytystietokeskuksen farmaseutti Suvi Pajarre-Sorsa kertovat, mistä vastalääkevarastossa oikein on kyse.

Historia: ”Olimme luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi”

Tamro, Myrkytystietokeskus ja HUS Apteekki pohtivat vuonna 2018 yhdessä, miten sairaalassa olevien antidoottivalmisteiden määrää ja sitä kautta lääkkeiden hävikkiä saisi vähennettyä.

- Silloinen ylilääkärimme Leena Soininen alkoi ideoida keskitettyä vastalääkevarastoa. Tamro oli luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi, koska osa sairaaloihin varastoiduista antidooteista kuului heidän jakeluunsa, Myrkytystietokeskuksen farmaseutti Suvi Pajarre-Sorsa kertoo.

Ratkaisu säästää kustannuksia, sillä sairaaloiden ei tarvitse enää jatkossa varastoida hyvin harvoin käytettäviä vastalääkkeitä.

Kansallinen keskusvarasto avattiin 2019. HUSin asiantuntijat koostivat listan muutamasta kymmenestä tärkeimmästä antidootista, joita Tamro alkoi varastoida. Asiantuntijat antoivat myös suosituksen siitä, mikä määrä lääkkeitä on hyvä olla sairaaloiden omissa varastoissa ja mikä jää Tamron varastoitavaksi.

- Myrkytystietokeskus tuotti ohjeet kaikista Suomessa käytettävistä antidooteista. Keskusvaraston tarkoitus on turvata antidoottien saatavuus tilanteissa, joissa potilastarve ylittää sairaalan oman varaston määrän, Pajarre-Sorsa jatkaa.

Myrkytystietokeskus ja Duodecim Terveysportti rakensivat myös kansallisen antidoottitietokannan, joka on avoinna vain terveydenhuollon toimijoille. Rekisteristä löytyvät kaikki Suomesta saatavilla olevat vastalääkkeet sekä niiden saatavuustiedot paikkakunnittain.

- Rekisterin hyödyllisyys konkretisoituu, jos esimerkiksi Kainuussa tulee ilmoitus sienimyrkytyksestä. Sairaanhoitohenkilökunta voi katsoa rekisteristä, missä lääkettä on saatavilla. Saatavuuden perusteella he päättävät, kannattaako potilas kuljettaa Kainuun keskussairaalaan Kajaaniin vai Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, Jonna Niemi sanoo.

Tamron rooli: Varasto kiertää, eivätkä lääkkeet vanhene

Tamro hoitaa antidoottien varastoinnin sekä toimitusvalmiuden.

- Tarkkailemme varastomme antidoottivalmistemääriä ja huolehdimme lääkkeiden saatavuudesta. Hallinnoimme varastoa ja pidämme huolen, että varasto kiertää ja lääkkeet eivät jää hyllyille vanhenemaan, Jonna Niemi valottaa.

On tärkeää, että antidoottien välitys sairaaloihin ja muihin toimipisteisiin sujuu helposti ja nopeasti.      

- Me Tamrossa huolehdimme muutoinkin lääkkeidemme hätätoimituksista ympäri Suomen. Se tarkoittaa, että lääkkeet lähtevät tarvittaessa logistiikkakeskuksistamme hätätoimituksina asiakkaillemme mihin vuorokauden aikaan tahansa. Näin toimimme myös vastalääkevaraston lääkkeiden kanssa, Niemi jatkaa.

Myrkytystietokeskuksen farmaseutti Suvi Pajarre-Sorsan mukaan yhteistyö Tamron kanssa on sujunut hyvin. 

- Tamro on joustava ja miellyttävä yhteistyökumppani. Tamrolla on valmiina sopivat tilat ja väylät tarvittavien lääkkeiden hankkimiseen ja varastointiin. Me Myrkytyskeskuksessa voimme keskittyä seuraamaan, että kaikki toimii niin kuin pitää, Pajarre-Sorsa summaa.