Hävikkijodi hyötykäyttöön – GE Healthcaren ja Tamron yhteinen kierrätyspalvelu tähtää kestävään arkeen

17.5.2021 9:36
Ajankohtaista/Kumppanitarinat
Kumppanitarina_jodin kierrätys

Eräässä Norjan kalastajakaupungissa sijaitsevassa tehtaassa tehtiin historiaa, kun varjoainevalmistaja GE Healthcaresta tuli maailman ensimmäinen hävikkijodin kierrätyspalvelua tarjoava yritys. Kuvantamistutkimuksissa yli jääneestä varjoaineesta saadaan uuden metodin avulla talteen sen tärkein ainesosa, jodi. 

– Haluamme olla edelläkävijöitä ja toimia vastuullisesti tuotteiden koko elinkaaren ajan. Jodi on tiukasti säädelty lääkeaine, joka hävitetään lääkejätteenä polttamalla. Ei ole järkevää, että uusiutumaton raaka-aine haihtuu savuna ilmaan, kun se voitaisiin kierrättää, kertoo GE Healthcaren Sales Manager Ville Kauhanen.

– Tämän projektin ansiosta Tamro on yhä kokeneempi ja valmiimpi rakentamaan räätälöityjä prosesseja, Tamron asiakasryhmäpäällikkö Robert Oksanen kertoo.

Jodia sisältävää varjoainetta käytetään pääsääntöisesti tietokonetomografioissa ja angiotoimenpidehuoneissa. Verenkiertoon ruiskutetun varjoaineen läpivalaisu paljastaa esimerkiksi verisuonien mahdolliset tukokset ja vuodot. Varjoaineiden käyttötarve muuttuu jatkuvasti päivän aikana, eikä avattua pulloa voi käyttää uudestaan seuraavana päivänä.  

– Vaikka varjoaineen tarve lasketaan yksittäistä potilasta kohden ja pakkauskokovaihtoehdoista pyritään valitsemaan sopivin, jopa puolet pullosta voi jäädä käyttämättä. Kierrättämällä jodi saadaan uusiokäyttöön, ja samalla sairaalat säästävät jätteenkäsittelykuluissaan, sanoo Oksanen.

Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa kierrätyspalvelu on otettu käyttöön.

– Sekä sairaaloilla, GE Healthcarella että Tamrolla on vahva halu kehittää jotain konkreettista ympäristön hyväksi. Tamron kanssa pystytimme kierrätysketjun, jossa hyödynnetään jo olemassa olevia logistiikkaratkaisujamme. Hävikkivarjoaineet lähetetään Tamrolta Norjaan tehtaallemme käsiteltäväksi ja kierrätettäväksi samalla, kun toimitamme Tamrolle lisää varjoainetta. Jodi siis palaa sairaaloilta samaa reittiä kuin on sinne alun perin saapunutkin, tiivistää Kauhanen.

Merkittävät varjoainehävikit uusiokäyttöön polttamisen sijaan

Varjoaineeseen sopivaa riittävän puhdasta jodia kaivetaan louhoksissa Japanissa ja Chilessä, eli vain kahdessa paikassa koko maailmassa. Siksi jodin saatavuus on herkkä häiriöille verrattuna moniin muihin raaka-aineisiin.

– Tehtaamme Norjassa ottaa hävikkivarjoaineesta talteen tärkeimmän raaka-aineen, eli raa’an jodin. Se käytetään uudestaan lääkeainetuotannossa uuden jodivarjoaineen valmistuksessa, Kauhanen kertoo.

Viidesosa Suomen tietokonetomografialaitteista sijaitsee HUSissa Meilahden sairaala-alueella, joten se oli luontainen paikka käynnistää kierrätyspalvelun pilotointi syksyllä 2020. Sairaala-alueen kolmelta kuvantamisosastolta kertyi kolmen kuukauden aikana noin 40 litraa hävikkivarjoainetta.

– Ruotsissa hävikkiä syntyi vuoden 2020 aikana noin 3 600 litraa. Puhutaan siis merkittävistä hävikkimääristä, jotka saadaan kierrätykseen polttamisen sijaan.

Käytön optimoinnista huolimatta varjoainehävikkiä syntyy sairaalaympäristössä väistämättä. Ylijäänyt varjoaine kerätään erillisiin GE Healthcaren keräysastioihin, joita sairaaloiden kuvantamisosastot voivat tilata tarpeensa mukaan HUS Apteekista, joka puolestaan tilaa ne Tamrolta.

– Ympäristöystävällisiä ratkaisuja kaivataan yksityiselämän lisäksi myös työympäristöihin. Sairaaloissa syntyy esimerkiksi muovijätettä väkisinkin sterilisaatioprosessien vuoksi. Siksi on hienoa, että toimimme kestävämmin aina kun voimme. Kierrätyspalvelu ei mutkista työntekoa, mutta sillä saa paljon hyvää aikaan, HUSin röntgenhoitaja Kalle Laakso kertoo palvelusta.

Täydet ja sinetöidyt keräysastiat viedään ensin sairaala-apteekkiin, sitten Tamron ja sairaala-apteekin n normaalin palautusprosessin mukana paluukuormassa Tamrolle odottamaan toimitusta GE Healthcaren Norjan tehtaalle.

Räätälöity palautusprosessi ja yhteinen kieli tuottavat tuloksia

Suomen lääkkeistä lähes 60 prosenttia kulkee Tamron kautta. Kun tuotteita liikkuu satoja tuhansia kappaleita päivittäin, yksikin hankaus logistiikassa aiheuttaa nikottelua koko toimitusketjussa.

– Loimme hävikkijodin palautukselle prosessin, joka noudattaa laadullisesti Suomen lainsäädäntöä ja GDP-säädöksiä (good distribution practises). Hävikkijodi kulkee omaa kanavaansa suoraan tuhottavien lääkeaineiden varastoomme, jossa sitä säilytetään ennen sen palautumista GE Healthcaren tehtaalle. Jokainen lääkeyritysasiakkaamme voi luottaa siihen, että mikään lääkejäte ei koskaan ole samassa tilassa toimittamiemme lääkkeiden kanssa, Oksanen kertoo.

Yhteistyökumppanin valinta palvelun toteutukseen oli mutkatonta, sillä Tamro on toiminut vuosia GE Healthcaren tuotteiden lääkejakelijana. Tamron valmiiden logistiikkareittien ansiosta kierrätykseen liittyvät kuljetukset eivät mitätöineet palvelun ekologisia hyötyjä.

– Yhteisen lääketieteellisen kuvantamisen taustamme ansiosta puhumme Robertin kanssa samaa kieltä. Hahmotimme, miten palvelu toimii käytännössä ja missä sen mahdolliset pullonkaulat sijaitsevat. Pääsimme sujuvasti malliin, joka täyttää paikallisen lainsäädännön vaatimusten lisäksi kummankin osapuolen tavoitteet, Ville Kauhanen kertoo yhteistyöstä. 

Kierrätyspalvelua laajennetaan vuoden 2021 aikana useampaan Suomen yliopistolliseen sairaalaan. Tavoite on saada palvelu toimintaan kaikissa viidessä sairaanhoitopiirissä ja Suomen jokaisessa sairaalassa viiden vuoden sisällä.

Näin Tamro auttaa kumppaneitaan kehitystyössä

Toiveemme on, että yhä useampi lääkeaine tai lääkintään liittyvä tarvike olisi kiertotalouden piirissä jo lähivuosina. Kumppanuusajattelumme antaa tämän toteuttamiseksi hyvät eväät, Robert Oksanen kertoo.

Vastuullisuus, aktiivinen keskustelu ja erilaisten yritysten yhteistyö ovat harppaus kohti kestävämpää lääkealan tulevaisuutta. Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua tai uusi idea, jonka toteutus kaipaa kypsyttelyä? Ota yhteyttä yhteyshenkilöösi Tamrolla, niin käärimme yhdessä hihat ratkaisujen löytämiseksi.