Health Awards: "Innostavinta ovat ihmiset"

24.1.2020 15:31
Ajankohtaista/Terveys
Pippa Laukka ja Markus Kalliola Tamron Health Awards & Foresight Forum -tapahtumassa.

Markus Kalliola oli yksi vuoden 2019 Health Awards -kilpailun tuomareista. Hän työskentelee Sitrassa johtavana asiantuntijana ihmislähtöisen datatalouden parissa ja avaa haastattelussa ajatuksiaan terveysalasta ja sen kehittämisestä.

Erityisosaamisesi terveyden edistämisen näkökulmasta?

Minulla on kokemusta EU-tasolla muun muassa sähköisten reseptien ja potilastietojen maiden rajat ylittävästä tiedonvaihdosta sekä harvinaisten ja kompleksisten tautien verkoston (ERN) rakentamisesta.

Kotimaassa olen työskennellyt sote-tiedon toisiokäyttöön liittyvässä hankkeessa. Hanke rahoitti yliopistollisia sairaanhoitopiirien tietoallashankkeita ja biopankkien yhteistoimintaa tiedonjaon näkökulmasta. Suunnittelimme myös tulevan kansallisen lupaviranomaisen yhden luukun periaatteen toimintamallia.

Uskon, että lisääntyvä tieto mahdollistaa yksilöllistä ja ennakoivaa terveydenhoitoa meille kaikille.

Onko Suomessa mielestäsi terveysalan kansainvälistä erityisosaamista?

Tutkimustieto lisääntyy nopeasti. Tavoitteena on linkittää tutkimustieto ihmisistä kertyvään dataan niin, että voimme tehdä entistä helpommin valistuneita kuluttajavalintoja ja saada tiedosta tukea elämäntapamuutoksille. Tämä edellyttää monen eri alan erityisosaamista.

Omalla alallani eli datan ymmärtämisessä ja sen kautta liiketoiminnan tekemisessä ja terveyden edistämisessä on tällä hetkellä osaamisvajetta kaikkialla. Kyse ei siis ole vain Suomesta.

Mikä on suomalaisen terveyden edistämisen suurin tehtävä lähivuosina?

Uskon, että se liittyy ennakoivaan terveydenhuoltoon ja esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien kaltaisten kansanterveystautien ennakointiin. Työvälineet ja mallit ovat olemassa, mutta tarvitsemme julkisen sektorin toimijoiden ymmärrystä ennakoivan terveydenhuollon rahoittamisesta.

Mikä terveysalalla työskentelyssä on innostavinta?

Innostavinta on terveydenhuoltoalalla ovat ihmiset, joiden kanssa saa työskennellä. Omasta työstään nauttivat kunnianhimoiset ihmiset nostavat omaakin työmotivaatiotani ja luovat merkitystä päivittäiselle tekemiselleni.

Kuka on suomalaisen terveyden edistämisen esikuvasi?

Samuel Myllykangas Blueprint Geneticsiltä ja Teemu Suna Nightingale Healthilta ovat olleet perustamassa kunnianhimoisia terveysteknologian huippuyrityksiä. He toimivat niissä edelleen johtotehtävissä. Lisäksi arvostan THL:n tutkimusprofessori Markus Perolaa, joka on edistänyt tutkimuksellaan genomitiedon hyödyntämistä julkisessa terveydenhuollossa. Tällaisia esimerkkejä sekä ihmisistä että yrityksistä kaipaisimme lisää.

 

TEKSTI: Maija Kuhlman

Haastattelu on julkaistu Tampuriini-lehden numerossa 4/2019.