Tamrossa työskentelee ennätysmäärä kesätyöntekijöitä

8.6.2020 15:10
Ajankohtaista/News
Varastotyöntekijä Tampereen logistiikkakeskuksessa valopaneelikeräilyssä.

Lääke- ja terveystuotteiden jakelija sekä palveluntarjoaja Tamro palkkaa tänä vuonna ennätysmäärän kesätyöntekijöitä, noin 60. Moni heistä aloitti jo maaliskuussa, koska yhtiö halusi reagoida ajoissa korona-ajan haasteisiin.

– Kesätyöntekijät ovat meille erittäin tärkeä voimavara. Meidän on turvattava huoltovarmuuden kannalta elintärkeän lääkehuollon vakaa jatkuminen yhteiskunnassa kaikissa tilanteissa, sanoo Tamron HR-johtaja Elina Kurkijoki.

– Haluamme tarjota uusille tulijoille kesätyöpaikkoja. Nykyään on yleisesti paljon vähemmän kesätyömahdollisuuksia kuin esimerkiksi omassa nuoruudessani, ja siksi mahdollisuus palkata kesätyöntekijöitä ilahduttaa itseänikin.

Tamron kesätyöntekijät on palkattu pääasiassa varastotyöntekijän tehtäviin Tampereelle ja Vantaalle. Varastotyö on olennainen osa lääke- ja terveystuotejakeluyhtiön toimintaa. Tamron noin 470 henkilöstä yli puolet työskentelee eri tehtävissä logistiikkakeskuksissa. Lisäksi muutamia kesätyöntekijöitä on myös asiantuntijatehtävissä esimerkiksi hankinnassa, taloushallinnossa ja it-palveluissa.

Suurin osa kesätyöntekijöistä opiskelee johonkin terveydenhuollon ammattiin, esimerkiksi farmaseutiksi, lääkäriksi tai sairaanhoitajaksi, tai aikoo hakea alan koulutuksiin. Myös logistiikan ja kauppatieteiden opiskelijoita on paljon, mutta osa on ihan muilta aloilta – tarkoituksella.

– Haluamme vaalia diversiteettiä myös henkilökunnassa, eli meillä voi olla töissä erilaisista taustoista ja maista olevia ihmisiä ja myös eri-ikäisiä. Työkielenä käytämme suomea, Kurkijoki kertoo.

– Monille terveysalan opiskelijoille on hyvä nähdä tämä työ ja sen merkitys koko lääkeketjun osana, vaikka oma työ olisikin sitten valmistumisen jälkeen muualla.

Kesätyökin aloitetaan kunnon perehdytyksellä

Tamro varautui tulevaan pyytämällä osaa kesätyöntekijöistä töihin jo maaliskuussa, kun koronakriisi alkoi. Normaalisti yhtiössä on kesätyökausi kesä–elokuussa.

– Halusimme varautua siihen, että jos osa omista työntekijöistämme sairastuu, meillä on varalla jo tehtäviin perehdytettyjä työntekijöitä. Onneksi väkemme on pysynyt terveenä, emmekä ole tarvinneet kesätyöntekijöitä sairauslomasijaisiksi. Sen sijaan pystyimme kouluttamaan vakituista henkilökuntaamme laajempiin tehtäviin, koska kesätyöntekijät hoitivat jo rutiinitöitä, Kurkijoki kertoo.

Työntekijöiden huolellinen perehdytys uusiin tehtäviin on Tamrossa tärkeässä roolissa aina – niin myös kesätöissä.

– Kaikki aloittavat työnsä kolmen päivän perehdytyksellä. Yksi osa siitä vietetään luennolla, jossa työstä ja periaatteista kerrotaan yleisellä tasolla. Työntekijät perehtyvät turvallisuusohjeisiin ja lääkkeiden oikeaan käsittelyn, eli ns. GDP-ohjeeseen. Toinen osa muodostuu sähköisesti annettavista ohjeista, jotka on luettava ja kuitattava suoritetuiksi. Ja kolmas osa perehdytystä on työskennellä yhdessä oman työnopastajan kanssa. Se on tärkeä osa, johon käytetään noin puolet perehdytysajasta, kertoo varastoesimies Ilona Kiiveri Tampereen logistiikkakeskuksesta.

Tamron tarjoamat kesätyöt ovat olleet suosittuja, ja niihin palataan mielellään useamman kerran.

– On ollut mukava huomata, että tämä on työpaikka, jonne halutaan tulla uudestaan! Monet tulevat useampana kesänä. Me Tamrossa hyödymme tästä kiinnostuksesta myös talvikausina, koska voimme pyytää heitä tarvittaessa töihin, Kiiveri sanoo.

– Ja onpa meillä työntekijöitä, jotka ovat tulleet kesätöihin 30 vuotta sitten ja jääneet sille tielle, vakituisiksi taloomme, Elina Kurkijoki kertoo.