Täytä lääkekaappi kohtuudella – siitä kiittävät luonto ja yhteiskunta

29.8.2022 8:33
Ajankohtaista/Yhteiskunta
Elina Rintala bloggaa lääkkeiden kotivarasta

Monet meistä hankkivat lääkkeitä kotiin varmuuden vuoksi – eihän sitä tiedä milloin flunssa iskee tai allergia yllättää. Kotivara onkin hyvä ensiapu, mutta lääkkeiden liiallinen hamstraaminen voi johtaa ympäristön kuormittumiseen ja pahimmillaan jopa heikentää yhteiskuntamme varautumista yllättäviin tilanteisiin, kirjoittaa laadunvarmistusproviisorimme Elina Rintala.

Yhteiskuntamme ja ympäröivän maailman viime vuosien poikkeustilanteet ovat herättäneet meissä halun varautua yllättäviin tilanteisiin – ja siihen meitä on myös kannustettu. Riittävän varautumisen vastapainona kannattaa kuitenkin muistaa myös kohtuus, oli kyse sitten ruoka- tai lääkekaapista.

Lääkkeiden liiallinen hamstraaminen voi nimittäin jopa heikentää varautumistamme kansakuntana, ovathan kotitalouksiin pahan päivän varalle varastoidut lääkkeet niitä akuutisti tarvitsevien ihmisten ulottumattomissa. Myös ympäristömme kiittää kohtuudesta. Lääkkeetkin vanhenevat ja aiheuttavat käyttämättä jääneinä turhaa hävikkiä. Tämä taasen kuormittaa ympäristöämme, etenkin jos lääkkeitä ei hävitetä asianmukaisesti.

Kotivaraksi vain niitä lääkkeitä, joita tarvitsemme

Useimmiten suomalaisista lääkekaapeista löytyy kipu- ja kuumelääkettä, kuten ibuprofeiinia tai parasetamolia, sidetarpeita ja lääkehiiltä myrkytystapauksia varten. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä on riittävä kotivara yllättävän sairastumisen tai tapaturman varalle.  

Tarpeemme ovat kuitenkin erilaisia. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että hankit lääkekaappiisi lääkkeitä, joita omassa arjessasi tarvitset. Kotiin ei kannata hankkia esimerkiksi allergialääkettä, jos kukaan perheessäsi ei ole koskaan kärsinyt allergioista.

Kotivaraksi riittää, että lääkkeitä on kolmen vuorokauden tarpeiksi. Yhdellä itsehoitopakkauksella per lääke pärjää siis hyvin. Nettiapteekin kautta itsehoitolääkkeitä voi tilata lisää suoraan kotiin, jos sairaus pitkittyy eikä asiointi apteekissa onnistu.

Jos käytössäsi on jatkuva lääkitys, varaa lääkkeitä vähintään viikoksi, jotta varmasti ehdit saada uuden lääkevalmisteen ennen edellisen pakkauksen loppumista. Jatkuva lääkityskin voi muuttua, jolloin pienen pakkauskoon suosiminen vähentää mahdollista hävikkiä. Toinen hyvä vaihtoehto on annosjakelupalvelun käyttäminen, jolloin saat lääkkeet pakattuna vuorokausiannoksiin tarvitsemallesi aikavälille.

Myöskään reseptivalmisteita ei kannata pitää kotona suuria määriä, sillä niitä ei voida laittaa uudelleen kiertoon, vaikka ne jäisivät itselläsi käyttämättä ja päiväystä olisi jäljellä.

Käyttämättä jääneiden tai vanhentuneiden lääkkeiden oikea osoite on apteekki, josta ne toimitetaan edelleen käsiteltäväksi ongelmajätteenä. Kun viet lääkkeet apteekkiin voit olla varma, että ne eivät joudu vääriin käsiin eikä lääkejämiä ei päädy luontoon ja vesistöihin, kuten Itämereen.

Lääkkeiden riittävyydestä ei tarvitse huolehtia

Maailmanlaajuisessa mittakaavassa katsottuna lääkkeiden varastointi on Suomessa poikkeuksellisen hyvällä mallilla – ollut jo sota-ajoista lähtien. Lainsäädäntömme määrittää lääkkeiden riittävyyden kuukausiksi eteenpäin.

Me Tamrossa varastoimme tuotteita ja vastaamme siitä, että apteekkien varastoja täydennetään jatkuvasti. Pandemian myötä olemme kehittäneet varautumistamme entistäkin paremmaksi ja harjoitelleet toimintaa erilaisissa poikkeustilanteissa. Apteekkien käyttöön tarjoamme sähköisiä palveluja, joiden avulla ne pystyvät seuraamaan reaaliaikaisesti lääkevalmisteiden saatavuutta. Näin varmistamme, että lääkkeitä on saatavilla aina tarpeeksi – myös yllättävissä tilanteissa.