Kesätyökokemus Tamrolla avasi opiskelijalle uuden maailman: ”Lääkärinä en pääse samalla tavalla kosketuksiin lääkkeiden kanssa”

17.9.2020 16:58
Ajankohtaista/People
Tamron kesätyöntekijä Katariina Kuikko

Kesätöiden viimeisen iltavuoron päätteeksi lääketieteen opiskelija Katarina Kuikko leimaa itsensä ulos. Olo ei ole haikea, sillä Katarinan ja Tamron tiet eroavat vain väliaikaisesti: Kuikko jatkaa varastotyötä opintojensa ohessa. Juttusarjan viimeisessä osassa Katarina pohtii, mikä lääkealassa teki häneen suurimman vaikutuksen kesän aikana.

Katarina Kuikko, 23, työskenteli kesän Tamron Tampereen jakeluvarastolla, jonka kautta kulkevat koko Suomen kattavat lääketilaukset. 

– Lääketieteen opiskelijalle kokemus oli mielenkiintoinen. Sain olla päivittäin tekemisissä erilaisten lääkkeiden kanssa, eri tavalla kuin lääkärinä voisin olla”, Kuikko kertoo.

Erityisen vaikutuksen häneen teki se, kuinka tarkkaan säädelty lääkeala on. Sekä henkilöstön turvallisuudesta että lääkkeiden keräämisen yksityiskohdista huolehditaan joka vaiheessa.

– Kesätöiden alkaessa allekirjoitin kymmeniä turvallisuuteen ja asianmukaisiin työtapoihin liittyviä asiakirjoja ja kävin useita koulutuksia ennen kuin edes pääsin sisään varastoon. Kaikkien varastolla työskentelevien on työnkuvasta huolimatta käytävä samat koulutukset, ja osaamista päivitetään säännöllisesti.

Katarina Kuikolla riitti kesän aikana uutta opittavaa alan termeistä työpisteiden erilaisiin toimintatapoihin ja haitallisia aineita sisältävien lääkkeiden käsittelyyn. Esimerkiksi sytostaattilääkkeiden käsittelyyn hän sai erillisen koulutuksen.

– Sellainen lääkeaine ei saa joutua kosketuksiin ihon tai silmien kanssa. Myös hajonneiden pakkausten siivouksessa on oltava erityisen tarkka. Sytostaattilääkkeitä varten omat, muista erillään olevat siivousvälineet. Saimme tarkat ohjeet, miten tällaisten lääkkeiden kanssa tulee toimia eri tilanteissa.

Lääkealan tuntemus tukee unelma-ammattia

Lääkealan liittyvän tarkkuuden lisäksi Kuikkoa ilahdutti päästä seuraamaan reittiä, jonka lääkkeet kulkevat sujuvasti muun muassa apteekkeihin ja sairaaloihin.

– Iso osa lääkkeistä valmistetaan ulkomailla, ja niiden toimitusketju on pitkä. Varastolla saa olla osana sitä. Meillä aamuvuorolaiset vastaanottavat lääketoimitukset, ja me iltavuorolaiset keräilemme lääketilaukset. Päivän päätteeksi lääkkeet matkaavat tilaajille.

Kuikon mukaan lääkeala kiinnostaa monia lääketieteen opiskelijoita juuri omien opintojen vuoksi. Moni hänen opiskelukavereistaan onkin ollut kesätöissä apteekissa, eli vastaanottamassa Kuikon täyttämiä lääketilauksia toimitusketjun loppupäässä. 

Lääkkeet liittyvät läheisesti Kuikon työhön myös aikanaan lääkärin ammatissa. 

– Olen aina halunnut tietää, kuinka sairaudet vaikuttavat kehoon ja miten ihminen toimii kokonaisuutena eri asioiden yhteisvaikutuksesta. Minua kiinnostaa erityisesti käytännönläheinen työ potilaiden parissa, mutta on kiehtovaa oppia, kuinka lääkeala toimii ja tukee lääkärin työtä.

Varastotyö vei mukanaan

Kuikko sanoo, että hänelle jäi kesätöistä hyvä maku, sillä työpaikalla oli aina miellyttävä ja osallistava ilmapiiri.

– Tamro haluaa kuulla työntekijöidensä mielipiteitä, hyvässä ja pahassa. Infotauluille ja esimiesten palautelaatikoihin voi jättää ideoita, palautetta ja kehitysehdotuksia myös anonyymisti. Meille korostettiin, että ajatuksemme ovat aina tervetulleita, Kuikko kertoo.

Kun kesän lopulla kartoitettiin työntekijöiden kiinnostusta jatkaa Tamrolla myös kesätöiden päätyttyä, Kuikko ilmoittautui empimättä.

– Jatkan iltavuorossa keräilytöissä, eli samoilla työpisteillä kuin kesällä. Voin vastaanottaa työvuoroja omien aikataulujeni mukaan, joten en väsytä itseäni tekemällä liikaa. Siksi työ sopii hyvin opiskelun oheen.

Toisen vuoden lääketieteen opinnot edellyttävät omistautumista luennoille, itsenäiselle opiskelulle ja pienryhmätyöskentelylle. Opintokäyntejä ja kliinistä työtä Kuikko odottaa kaikista eniten, koska silloin saa kokea, mitä lääkärin työ on käytännössä.

– Ensimmäisenä opiskeluvuonna otimme verinäytteitä ja jo toisella viikolla pääsimme seuraamaan lääkärin vastaanottoa. Opiskelu ei siis ole pelkkää kirjojen pänttäämistä, vaan alusta saakka pääsee kokeilemaan ja havainnoimaan tulevaa ammattiaan ja työympäristöä. Se motivoi, Kuikko kertoo.

– Kesätyön ansiosta näen opintoihini liittyvät lääkkeet eri tavalla kuin ennen. Nyt ymmärrän, miten lääketoimitukset liikkuvat Suomessa, miten paljon niitä tarvitaan päivittäin ja kuinka lääkkeet saadaan käyttöön.