Lääketukku, yksikanavajakelu ja Bütema – lääkehuollon perustermit iskostuvat nopeasti kesätyöntekijöidenkin sanavarastoon

10.7.2020 8:57
Ajankohtaista/Ihmiset
Tamron kesätyöntekijä Ville Penkari.

Englanninopiskelija Ville Penkari pääsi Tamron lääkevarastolle Tampereelle kesätöihin 2020. Koronakriisin aiheuttaman poikkeuskevään vuoksi Tamro pyysi kesätyöntekijöitä töihin jo suunniteltua aiemmin, ja niin Penkarikin tuli remmiin jo toukokuussa, kuukautta suunniteltua aiemmin.

– Olen oppinut työssäni jo paljon. Kolmen päivän lääkehuollon koulutuksessa ymmärsin, miten tärkeä osa suomalaista huoltovarmuutta työmme on. En ole aiemmissa työpaikoissani koskaan saanut näin perusteellista perehdytystä, Penkari sanoo.

Koulutuksessa avattiin myös työssä käytettyjä termejä uusille tulijoille. Kesätyöntekijätkin saavat eurooppalaisten vaatimusten mukaisen lääkehuollon GDP-koulutuksen (Good Distribution Practices).

Uudet termit siirtyvät nopeasti osaksi työntekijöiden perussanavarastoa käytännön tilanteiden kautta.

Ville Penkari avaa nyt lääkehuollon peruskäsitteet muillekin. Näitä ilman Tamron kesätyöntekijä ei pärjää – eikä suomalainen lääkehuolto pyöri.

Lääketukku jakelee pienempiäkin eriä

– Ymmärsin perehdytyskoulutuksemme kautta, kuinka isosta asiasta yhteiskunnan lääkehuollossa on kyse ja kuinka tärkeää on pitää huolta koko ajan sen jatkuvuudesta. Toiminnan pitää pyöriä koko ajan, esimerkiksi lääkkeiden jakelu sairaaloihin ei saa viivästyä tai pysähtyä, Ville Penkari kertoo.

Lääketukkua ajattelin aiemmin isona tukkuna, josta lähtee valtavia määriä lääkkeitä eri paikkoihin. Nyt ymmärrän, että lääketukku, kuten Tamro, ei keskity vain suuriin toimitusmääriin, vaan sen pitää pystyä toimittamaan myös pieniä tuotemääriä esimerkiksi yksittäisiin apteekkeihin tai sairaaloihin. Me pakkaamme täällä varastolla aina tarvittavan kokoisia toimituksia jakeluun.

Kesätyössä on selvinnyt myös, mitä yksikanavajakelu tarkoittaa.

– Se tarkoittaa, että lääketuote jaellaan asiakkaille vain yhden jakelijan kautta. Esimerkiksi apteekit ja sairaalat hankkivat erästä tunnettua kipulääkettä vain Tamron kautta, Ville Penkari kuvailee.

Bütema skannaa tarvittavat tiedot

Ville Penkari hämmästyi, kun näki ensimmäisen kerran Tamron lääkevaraston. Sen koko yllätti.

– Vasta paikan päällä ymmärsin konkreettisesti koko laajuuden. Tämä on suuri ja korkea varasto, jossa on yli 22 000 lavapaikkaa. Kyllä tämä on niin iso, etteivät lääkkeet hevillä lopu! Toinen hämmästyttävä asia oli se, kuinka pitkälle varaston toiminnot on automatisoitu ja kuinka laaja ja monimutkainen koko lääkejakelun prosessi on, Penkari kertoo.

Varastotyöntekijä kulkee koko työpäivänsä ajan ”kapula” – Bütema-käsiskanneri – kädessään. Se on hänen tärkein työkalunsa.

– Käytämme Bütemaa melkein kaikkialla. Keräämme sen avulla tuotteita ja täytämme hyllyjä.

Varastotyöntekijöillä on liukuhihnaradan varrella useita erityyppisiä asemia, joissa tuotteita kerätään asiakkaille. Kaikki uudet työntekijät ovat aluksi samalla keräilypaikalla muutaman päivän kerrallaan, jotta he oppivat siihen kuuluvat tehtävät kunnolla.

– Tehtävät oppii nopeasti, kun pääsee tekemään itse. Yksi tärkeä asema on esimerkiksi valopaneeli. Kun laatikko siirtyy hihnaa pitkin tälle asemalle, syttyy valo ja tulee tieto, mitä tuotteita varastotyöntekijän pitää kerätä läheisiltä hyllyiltä. Sitten laatikko jatkaa taas matkaansa seuraavalle asemalle ja lopulta kohti lähettämöä, Ville Penkari kertoo.

– Radan varrella on myös esimerkiksi lavamanuaali, jossa kerätään isompia tuotteita käsiskannerin avulla. Lavamanuaalissa on kahdeksan eri asemaa. Pullotorilta keräämme ravintojuomatuotteita ja muita nestemäisiä tuotteita. Yksi asema on puolestaan Pemat-automaatti, joka kerää tuotteet itse, ja työntekijän tehtävänä on täyttää automaattia. Automaatissa käsitellään lähinnä kevyitä tuotteita.

Ensimmäisenä vanheneva lähtee ensimmäisenä

Tuotteiden käsittelyssä pitää olla kaikin puolin tarkka.

– Täällä on FEFO-periaate (first expired, first out), eli jakelussa pitää olla ensin ne tuotteet, jotka vanhenevat ensin.

Kieltenopiskelijalle erilaiset nimet ja termit ovat jääneet helposti mieleen.

– Termit ovat aika loogisia ja helppoja. Toisaalta meillä on matala hierarkia ja useita esimiehiä, joilta voimme aina kysyä, jos jokin asia on epäselvä. Heille on hyvin helppo puhua. Meille teroitettiin jo alussa, että pitää heti kysyä ja toisaalta on aina autettava muitakin. Nämä ovat hyviä tapoja.

Ville Penkari

Työskentelen... ensimmäistä kesää Tamron Tampereen logistiikkakeskuksessa.

Opiskelen... englannin kieltä Tampereen yliopistossa.

Arvostan... hyvää kolmen päivän perehdytystä työhön ja koko lääkehuoltoon!